Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara 17°C
Açık
Ankara
17°C
Açık
Pts 20°C
Sal 22°C
Çar 22°C
Per 22°C

BASIN AÇIKLAMASI.

BASIN AÇIKLAMASI.
943
A+
A-

LİYAKATLİ BÜRO ÇALIŞANLARI SENDİKASI (BÜRO LİYAKAT-SEN) 21 Ocak 2019 tarihinde kurulmuş olup İlk Olağan Genel Kurulu 13 Temmuz 2019 tarihinde sendika Genel Merkezinde yapılmıştır.
Genel Kurul Toplantısı ve ardından yapılan ilk olağan genel kurul seçimlerinde Galip DARICI Genel Başkan olarak, Yönetim Kurulu Üyeliklerine ise; Hamit KARAKÖSE, Hüseyin ÖZDAMAR, Yaşar Mecit SEZEN, Uğur ZAFER, Erol MACİT ve Yılmaz AKBULUT seçilmişlerdir.
Kamu kurumlarında görevde yükselme sınavı akabinde yapılan mülakatın kaldırılmasını istiyoruz. Kula kulluk sistemi resmen, insanları kazandığı sınav için torpil aramak zorunda bırakıyor. Bunun yerine yazılı sınavda; soru dağılımının; görev yapılan birim/alan mevzuatı %70, kurum ve genel mevzuat %30 olacak şekilde görevde yükselme sınav yönetmeliği düzenlenmelidir. Böylelikle işin “ehli ve liyakat sahibi” kişilerin önü açılmalıdır.
Resmi Gazete’ de yayımlanan 2019/50 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Adalet Bakanlığında çalışan Mübaşirlerin Yardımcı Hizmetler Sınıfından Genel İdari Hizmetler Sınıfı kapsamına alınmasına karar verilmiştir. Bu karar diğer kurumlarda çalışan Yardımcı Hizmetler Sınıfındakilere emsal teşkil etmiş olup mağduriyetlerin giderilmesi yönünde karar alınmasını talep ediyoruz.
Kurumlarında aynı memur gibi açıktan atama şartlarına haiz ve görevi itibariyle memur gibi çalışan, ancak bazı haklar yönünden (naklen atanma, kurumlar arası geçiş, fazla mesaiden kısmi yararlanma vb) memurlara sağlanan mevzuat haklarından yoksun bırakılan, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4/B maddesine göre sözleşmeli olarak çalışanların daha önceki yapılan yasal değişiklik gibi görev yaptıkları kamu kurumlarının kadrolarına geçişlerinin sağlanmasını talep ediyoruz.
2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununun Ek madde 1 e eklenen madde ile kurumların farklı uygulamalarından ve kanunun yorumundan kaynaklı yaşanan mahrumiyetlerin giderilmesi hususunun takipçisi olacağız.
Bazı kurumların (TRT, TBMM……gibi) çalışanı devlet memurları emsali kadrolarda çalışan diğer kurumların personeli devlet memurlarına nazaran ayrıcalıklı durumdadır. Kurumlarının özel kanunlarından kaynaklanan, ancak hakkaniyetle izahı mümkün olmayan farklı statü, hak ve ayrıcalıklara sahip olan bu gruptaki devlet memurları emekli olduklarında da 5434 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre emekli aylık ve ikramiye tutarları yönünden ayrıcalıklı konumlarını sürdürmektedir. Aynı devletin farklı kurumlarında görev yapan memurların özlük hakları arasındaki mevcut uçurumun Anayasada ifadesini bulan eşitlik ilkesinin ihlali olduğunu ve ivedilikle hakkaniyete uygun bir çözüme kavuşturulması gerektiğine inanıyoruz.
Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilerek 21.11.2011 tarihinde Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren Kamu Görevlilerinin Mali Haklarının Düzenlenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin bu sorunu çözmeye yönelik olduğu, çalışan kamu görevlilerinin ücretleri arasındaki farklılıkların giderilmesinin amaçlandığı söylenebilir. Ancak, söz konusu KHK’dan sonra da bazı kamu görevlilerinin özlük haklarında iyileştirme yönünde düzenlemelere gidilerek, yeni bir takım farklılıklar ve ayrıcalıklar ihdas edilmiştir. Her ne kadar bazı unvanlar için olumlu düzenlemeler olsa da sonuçta büyük bir kesim halen mağdur edilmektedir. Farklı kurumlarda olsa bile aynı ülkede aynı devlete hizmet eden kamu görevlileri arasında özlük hakları yönünden farklı uygulamalar maalesef halen devam etmektedir.
Bu konu öyle bir hal almıştır ki artık seçim vaatlerine konu olmaktadır. En son 3600 ek gösterge düzenleme vaadi de bunun önemli göstergesidir. Sendikamızın hizmet kolunda görev yapan kamu görevlileri olarak bizler, çalışırken maaşlarımızda ve emekli olduktan sonra emekli maaşı ve ikramiyesinde en büyük sıkıntıyı çeken kesimlerin başında yer almaktayız.
Bizler Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurumlarında görev yapan kamu görevlileri olarak temelde aynı unvan, eğitim ve hizmet süresine tabi olmamıza rağmen hem çalışırken hem de emekli olduktan sonra farklı bir özlük hakkı anlayışını kabullenemiyoruz. Sosyal güvenlik reformu ve kamu görevlilerine ilişkin kanunların hak ve adalet çerçevesinde ve bütüncül bir bakış açısıyla yeniden düzenlenerek, devlet memurlarının gerek görevde iken gerekse emekli olduktan sonra birbirinden farklı özlük haklarına tabi olması uygulamalarına en kısa sürede son verilmesi gerektiğini düşünüyoruz.
Ülke ekonomisi; teşvikler, vergi indirimleri, sigorta primi ödeme kolaylıkları gibi devletin gelirlerinde azalmaya neden olan uygulamalarla nasıl çökmüyorsa, adil ve hakkaniyetli bir kamu görevlileri ve sosyal güvenlik yasasıyla kamu görevlilerinin özlük ve mali haklarında yapılacak iyileştirmelerle de çökmeyecektir. Kaldı ki kamu görevlilerine sağlanacak her türlü ilave mali imkân, dolaylı olarak ülke ekonomisine olumlu yönde katkı sağlayacağı aşikardır.
Bizler; devletine, vatanına gönülden bağlı milli birliği olmazsa olmazı olarak gören insanlarız. İsteklerimiz karşılanması imkânsız olan talepler değildir. Geniş kapsamlı istişareler ve ilgili bütün tarafların görüşünün alınması suretiyle; günümüz koşullarına uygun, adil, hakkaniyetli ve reform niteliğinde bir kamu görevlileri ve sosyal güvenlik yasasının ülkemizin en önemli temel ihtiyaçlarından biri olduğuna inanıyoruz. Şayet bu gerçekleşirse sendika olarak dile getirdiğimiz taleplerin de büyük ölçüde karşılanmış olacağını düşünüyoruz.
Liyakat Kurulunun kurulması ile kamu kurumunun liyakat ilkeleri çerçevesinde yönetilmesi sonucunda devletimizin kurumlarının daha verimli çalışacağı kanaatindeyiz.
Sendika olarak temel amacımız kamuda LİYAKATİ hâkim kılmaktır. Şunu samimiyetle taahhüt ediyoruz ki hiçbir siyasi oluşumun ve tarikat yapılanmasının içinde yer almayacağız. Hiç kimseye inancı, siyasi görüşü, mezhebi, etnik kimliği vb. nedenlerle ayrımcılık veya kayırmacılık yapmayacağız, yapılmasını da hoş karşılamayacağız. Bizler anayasa ve kanunlar çerçevesinde üyelerimizden aldığımız yetki ve sorumluluk bilinci içinde çalışacağız. Var oldukça taleplerimizin takipçisi olacağız.

BÜRO LİYAKAT-SEN YÖNETİM KURULU

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.